Dé uitvinding in de jaren zestig was de ‘doorzonwoning’: een groot raam voor en een groot raam achter. Dat zorgt voor lekker veel licht, maar is met de wens voor wat meer privacy, niet meer van deze tijd. Hoe kun je een jaren ’60 woning verduurzamen en toekomstbestendig maken? Hoe zorg je bijvoorbeeld voor meer privacy en tegelijk voor genoeg licht? Wat zijn kenmerken van dit type woningen waar je echt op moet letten? En wat kun je doen om je jaren 60 woning mooi en toekomstbestendig te maken? In deze blog lees je er alles over.
Inhoud
Verduurzamen van een jaren ’60 woning
In de jaren zestig was de wederopbouw op volle stoom. Er kwamen nieuwe inzichten en er werden andere materialen gebruikt waardoor het verduurzamen van een jaren 60 woning andere uitdagingen kent. De eerste gasketels en radiatoren worden in huizen geplaatst. Je zult niet snel nog een zestig jaar oude ketel vinden, maar soms nog wel oude radiatoren en leidingen. Veel woningen hebben betonnen vloeren en vurenhouten kozijnen. Helaas is betonrot een veelvoorkomend probleem en kan het zachte hout eerder rotten. Is het dan wel de moeite waard om een jaren 60 woning te verduurzamen? Absoluut.
Wat je ook aanpakt in je jaren 60 woning, je haalt er altijd winst uit. Zowel qua duurzaamheid en energiebesparing, als qua looks. De schuine daken bijvoorbeeld hebben betonpannen. Meestal zijn de pannen aan vervanging toe. Dat is een investering, maar ook een kans. Door onder de pannen isolatie aan te brengen, heb je de beste dakisolatie die je krijgen kunt. Een uitbouw bijvoorbeeld biedt ook tal van mogelijkheden qua ruimte, maar je kunt daarmee ook je woning een eigentijdse boost geven. Verduurzamen is los van prettiger wonen en een lagere energierekening belangrijk, omdat een energielabel verplicht is bij de verkoop van je huis. Een zo hoog mogelijke score helpt mee in de aankoopbeslissing van kopers. En je draagt daarmee ook bij aan een leefbare wereld.
Duurzaam ontwerp jaren ’60 woning
Wat is duurzaam ontwerpen? Voor ons als architect is het duurzaam ontwerpen van een jaren ’60 woning, zorgen dat een woning voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd. Dat het kan het meegroeien met wijzigingen in ‘de manier van leven, wonen en werken’, en dat het energiezuinig is. Maar bovenal heeft een duurzaam ontwerp een positieve impact op onze planeet. Zo werken we graag met materialen die hernieuwbaar zijn om verspilling tegen te gaan en ontwerpen we het liefst fossielvrij.
De volgende punten nemen we altijd in een duurzaam ontwerp mee:
Leefruimte
De woningen in de jaren 60 waren iets ruimer dan de huizen in de jaren 50, maar er is nog steeds winst te behalen met bijvoorbeeld een uitbouw. Ook kan het de moeite waard zijn om een woning anders in te delen. Door muren te verplaatsen of weg te halen, kun je gevoelsmatig meer ruimte creëren. Denk bijvoorbeeld aan een woonkeuken in plaats van een aparte keuken. Dit geeft een veel ruimtelijker gevoel en past bij de huidige tijd waarin koken ook een sociaal aspect heeft. Voor jezelf is het fijn om een ruimere woning te hebben, maar dat geldt ook voor een toekomstige koper. Een keuze voor een goed ingedeelde leefruimte is een langetermijninvestering, waar je elke dag van geniet én een investering die zijn waarde behoud bij verkoop.
Materialen
De keuze voor bepaalde materialen, bepaalt ook de mate van duurzaamheid. Kies je voor materialen die industrieel zijn, of kies je juist voor natuurlijke materialen. Wist je dat sommige industriële plaatmaterialen lange tijd na het aanbrengen minder gezonde stoffen uitdampen? Ook in de jaren 60 werd er met asbest gewerkt, maar steeds vaker wordt er nu biobase gebouwd (link naar kennisbank biobased bouwen). Wij leggen uit wat alle materialen op de lange termijn doen, zodat jij een eerlijke keuze kunt maken.
Isolatie
Als iets duurzaam is, dan is het wel goed isoleren en goed ventileren. Zo kun je bij een jaren 60 woning de spouwmuren isoleren, maar mensen kiezen ook vaak isolatie aan de binnenmuren. Op die manier blijft de spouw ventileren. Laat je goed informeren over welke isolatie het beste is voor jouw woning.
Energie
Vervanging van oude radiatoren of leidingen levert al een flinke energiebesparing op. Ook vloerverwarming is een goede optie. Duurzaam warmte opwekken kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of hybride pomp. Lees hier meer over warmtepompen. Een andere manier om warmte op te wekken of te behouden is het slim gebruik maken van natuurlijke bronnen (de zon) en het buitensluiten van de grootste energieslurpers (de wind door kieren en gaten en de warmwater opwekker).
Eerdere verbouwing
De vraag naar ruimte is niet nieuw en het kan goed dat je jaren 60 woning al een uitbouw heeft. Zeker als die uitbouw wat ouder is, is het slim om dat mee te nemen tijdens het verduurzamen van je woning. Daarnaast kun je met een uitbouw ontzettend veel kanten op. Creëer bijvoorbeeld meer licht door dakramen te plaatsen of misschien is een extra verdieping op de uitbouw wel een mogelijkheid.
Wil je jouw eigen situatie doorlichten, dan is het handig om tekeningen over jouw huis op te speuren en te achterhalen welke maatregelen er al zijn genomen in de verduurzaming. Ook is het belangrijk te weten welke verbouwingen er in de afgelopen zestig jaar al zijn gedaan. Daarmee kunnen wij als architect aan de slag om toekomstbestendig en duurzaam te ontwerpen.
Wat kost een duurzame verbouwing?
Wij durven te stellen dat de kosten van een duurzame verbouwing niet hoger hoeven te liggen, dan die van traditionele verbouwingen. Tenzij je als lezer bij het woord ‘traditioneel verbouwen’ denkt aan ‘zo goedkoop mogelijk’. Wij kijken in een duurzaam ontwerp naar duurzaamheid over de lange termijn en zeker bij een jaren ’60 woning kun je veel winst boeken. Dat je energie gaat besparen is zeker, maar hoeveel energie bespaar je door duurzaam te verbouwen? Wat levert de woning op lange termijn op? We kijken naar duurzame materialen en willen verspilling tegengaan door bijvoorbeeld materiaal te hergebruiken. Er zijn door heel Nederland aannemers die zich, net als wij, toeleggen op duurzaam bouwen. Samen met architecten die duurzaam ontwerpen én kunnen aangeven welke duurzame producten toegepast kunnen worden, wordt jouw huis niet alleen duurzaam, energiezuinig en toekomstbestendig, maar ook mooi met een uitstraling die past bij deze tijd en die past bij jou.
Hoe begin ik met een duurzame verbouwing?
Heel simpel, bij Richel Lubbers Architecten. Wij zitten voor je klaar om jouw jaren ’60 woning om te toveren tot een prachtige en duurzame droomwoning.