Slapen in een zwembad voor aardappels
Onvoorstelbaar hoe sommige panden je voor de gek kunnen houden.
Bijvoorbeeld het pand uit de bovenste illustratie, deze heeft op het eerste gezicht de nostalgische sfeer van een boerderij. Het gebouw staat echter niet buiten de stad, maar juist in de historische binnenstad van Wageningen, op de oude universiteitscampus.
Eenmaal binnen blijkt er een massief vooroorlogs en industrieel laboratorium te ‘wonen’.
Bij de entree loop je welhaast tegen dikke en massieve kolommen aan. Deze loeders rusten op een gigantische kelder waar de Duitsers stikjaloers op waren. En als klapper bovenop die palen (namelijk op zolder) blijkt een zwembad te rusten. Die ontdek je pas als je de donkere trap omhoog loopt. Een zwembad voor de piepers. Om zetmeelgehalte te bepalen.
Een onwaarschijnlijke ontdekking. En oja: of we hier een woning van kunnen maken. Gaaf. Natuurlijk kunnen we dat!
Originele elementen terug laten komen
In ons plan gaan we deze bijzondere onderdelen weer zichtbaar maken. Een goede functie voor deze bak leek ons de slaapkamer en badkamer. Omdat de zolder naast die bak niet echt bruikbaar bleek te zijn besloten we om de zoldervloer te verwijderen.
Zo krijg je het bizarre zwembad ook te zien bij binnenkomst. Daar hangt het dan. Als een Elephant in the Room, maar dan een optimistische variant daarvan…
Het laboratorium was in gebruik voor onderzoek naar aardappels. Het is vele malen verbouwd en ook na de oorlog nog in gebruik geweest door de universiteit. De laatste jaren heeft het gebouw dienstgedaan als verwarmingsstation voor de omringende universiteitsgebouwen.
Hergebruik van materialen, voor milieu en portemonnee
Het is prachtig om kenmerkende onderdelen in een bestaand gebouw te gebruiken voor de nieuwe functie. Dat spaart het milieu, we hoeven immers niet al die betonnen restmaterialen tot granulaat te verpulveren. En dat spaart ook weer de portemonnee. Maar vooral, het levert een gaaf voorstel op. Een heel eigenzinnig plan, niet alledaags, en daarmee ook waardevol voor de toekomst.
Op zoek naar een architect voor een herbestemmingsproject?
We werken graag aan dit soort plannen, dus als je nog een gek gebouw kent: je mag ons altijd even polsen voor de mogelijkheden. In dit gebouw zitten we nog wel met wat vragen: we hebben nog geen idee hoe de feuten en professoren daar hun patatten onderzoek deden. Als iemand me dat nog eens kan uitleggen, stuur me dan even een berichtje, ik zou het leuk vinden om daar meer van af te weten.
Heb je een monument weten te bemachtigen en ben je op zoek naar een architect die je begeleidt bij het ontwerp en de (ver)bouw van je ideale woning?
Stap 1:
Bel ons op 030 207 3173
Stap 2:
We maken voor jou ‘het plan tot realisatie’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.
Stap 3:
Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.