Merk je dat je energierekening van je jaren 90 huis aan de hoge kant is en zoek je eigenlijk een mooiere en duurzamere woning? Denk dan niet gelijk aan een verkoopbord in de voortuin. Een architect ziet altijd meerdere mogelijkheden om jouw woning naar een 2.0 niveau te tillen waarbij duurzaam, energiezuinig en mooi heel goed samen kunnen gaan. In deze blog lees je er alles over.
Inhoud
Verduurzamen van vrijstaande jaren 90 woning
Een jaren 90 woning klinkt best modern, maar duurzaamheid stond in die jaren nog in de kinderschoenen. Gelukkig speelde duurzaamheid aan het einde van de vorige eeuw een steeds belangrijkere rol in het ontwerp en de bouw van woningen. Maar het de kennis van nu, kunnen we een jaren 90 woning nog een flink stuk verduurzamen én energiezuiniger maken. Redenen om te verduurzamen lopen nogal uiteen.
Niet verbazingwekkend met de huidige energieprijzen is dat veel mensen een lagere energierekening willen. Maar er is meer. Zo is een energielabel verplicht als je jouw huis wil verkopen. Een zo hoog mogelijk score helpt echt mee in de aankoopbeslissing van kopers. Daarnaast willen veel mensen verduurzamen vanuit de gedachte dat we de planeet beter moeten achterlaten dan dat we ‘m op dit moment aantreffen.
Duurzaam ontwerp jaren 90 woning
Wat is duurzaam ontwerpen? Voor ons als architect is een duurzaam ontworpen jaren 90 woning bestand tegen de tand des tijds, kan het meegroeien met wijzigingen in ‘de manier van leven, wonen en werken’, en is het energiezuinig. Maar bovenal heeft een duurzaam ontwerp geen negatieve impact op onze planeet, maar een positieve impact. Zo werken we graag met materialen die hernieuwbaar zijn om verspilling tegen te gaan en ontwerpen we het liefst fossielvrij.
De volgende punten nemen we altijd in een duurzaam ontwerp mee:
Leefruimte
Een ruimtelijk gevoel, geeft een goed gevoel. En dat is iets waar het bij veel jaren 90 woningen aan schort. Veel van deze woningen hadden vaak een schamele 110 m2 leefruimte. Dat is voor een jong gezin misschien voldoende, maar kan wat krap worden met opgroeiende kinderen die steeds vaker langer thuis blijven wonen. Voor jezelf is het fijn om een ruimere woning te hebben, maar dat geldt ook voor een toekomstige koper. Een keuze voor meer leefruimte is een lange termijn investering, waar je elke dag van geniet én een investering die zijn waarde behoud bij verkoop.
Materialen
De keuze voor bepaalde materialen, bepaalt ook de mate van duurzaamheid. Kies je voor materialen die industrieel zijn, of kies je juist voor natuurlijke materialen. Wist je dat sommige industriële plaatmaterialen lange tijd na het aanbrengen minder gezonde stoffen uitdampen? In de jaren 90 werd er nog met asbest gewerkt, maar steeds vaker wordt er nu biobased gebouwd. Wij leggen uit wat alle materialen op de lange termijn doen, zodat jij een eerlijke keuze kunt maken.
Isolatie
De eisen voor isolatie zijn sinds de jaren 90 veranderd, maar de kwaliteit van het materiaal ook. Maar een geïsoleerde muur vervangen, doe je niet zomaar. Gelukkig zijn er tal van andere mogelijkheden om goed te isoleren, zoals zorgen voor goede ventilatie en het vervangen van kromgetrokken deuren.
Energie
Duurzaam warmte opwekken kan bijvoorbeeld met een warmtepomp of hybride pomp. Een andere manier om warmte op te wekken of te behouden is het slim gebruikmaken van natuurlijke bronnen (de zon) en het buitensluiten van de grootste energieslurpers (de wind door kieren en gaten en de warmwater opwekker).
Oververhitting
In de jaren 90 waren we dol op glas. Grote glasplaten is een van de kenmerken van een jaren 90 woning. In de zomer worden deze woningen vaak heel heet. Een airco koelt het huis, maar is niet duurzaam. En dat terwijl er hele simpele én mooiere oplossingen zijn om je huis te koelen. Zonwering bijvoorbeeld, maar mooier is bijvoorbeeld een pergola met een druivenrank, of een groen dak.
Wil je jouw eigen situatie doorlichten, dan is het handig om tekeningen over jouw huis op te speuren en te achterhalen welke maatregelen er al zijn genomen in de verduurzaming. En natuurlijk kunnen we je als architect, door onze kennis van vele verbouwingen over de afgelopen 15 jaar, goed op weg helpen met een duurzaam ontwerp specifiek voor jouw woning. Wil je ook toekomstbestendig en duurzaam wonen?
Stuur dan vandaag nog een mail of bel ons.
Wat kost een duurzame verbouwing?
Wij durven te stellen dat de kosten van een duurzame verbouwing niet hoger hoeven te liggen, dan die van traditionele verbouwingen. Tenzij je als lezer bij het woord ‘traditioneel verbouwen’ denkt aan ‘zo goedkoop mogelijk’. Wij kijken in een duurzaam ontwerp naar duurzaamheid over de lange termijn. Hoeveel energie bespaar je door duurzaam te verbouwen? Wat levert de woning op lange termijn op?
We kijken naar duurzame materialen en willen verspilling tegengaan door bijvoorbeeld materiaal te hergebruiken. Er zijn door heel Nederland aannemers die zich, net als wij, toeleggen op duurzaam bouwen. Samen met architecten die duurzaam ontwerpen én kunnen aangeven welke duurzame producten toegepast kunnen worden, wordt jouw huis niet alleen duurzaam, energiezuinig en toekomstbestendig, maar ook mooi met een uitstraling die past bij deze tijd en die past bij jou.
Hoe begin ik met een duurzame verbouwing?
Heel simpel, bij Richel Lubbers Architecten. Wij zitten voor je klaar om jouw jaren 90 woning om te toveren tot een prachtige en duurzame droomwoning.