Inhoud
“Elk project kan bijdragen aan een betere wereld”
Als architect Richèl Lubbers moet kiezen, gaat hij absoluut voor kwaliteit boven kwantiteit. “Ik werk liever aan kleinere maar goede en duurzame plannen dan aan grote plannen van mindere kwaliteit. Maar,” zegt Richèl met een lach, “vanzelfsprekend doe ik ook graag grote projecten waarbij duurzaamheid en schoonheid wel centraal staan.”
We zitten in het stijlvolle kantoor van Richèl Lubbers Architecten. Zonlicht schijnt via een dakraam naar binnen en valt op de hippe gele stoeltjes. “Onze studio is een plek waar we samen met opdrachtgevers tot een goed ontwerp komen. Het is een inspiratieplek met een grote bibliotheek aan materialen, sferen en stijlen”, vertelt Richèl. “De beste ontwerpen en plannen, zijn degene die we sámen met de klant maken. Waarom wil een klant iets, waarom kiezen ze voor een bepaalde variant? Meekijken, feedback geven en het uiteindelijke plan omarmen, maakt het persoonlijk. Als ik hun enthousiasme zie groeien, geeft mij dat energie.”
Als je aanklopt bij Richèl Lubbers Architecten gaat het natuurlijk over schoonheid en functionaliteit, maar zeker ook over comfort en duurzaamheid. “Elk project kan bijdragen aan een betere wereld als je bereid bent om te investeren voor de lange termijn. Goede bouwmaterialen zijn over vijftig jaar nog steeds uitstekend, terwijl je goedkopere materialen eerder moet vervangen of vaker moet onderhouden. Als een klant het wegbehangen van een lekkage goed genoeg vindt, dan gaat het over geld, terwijl ik het zie als een gemiste kans.”
“De beste ontwerpen zijn degene die we samen met de klant maken”
Duurzaam bouwen wordt soms ervaren als duur bouwen, maar daar is Richèl het niet mee eens. “Biobased materialen bestaan hoofdzakelijk uit natuurlijke en organische grondstoffen. Ze gaan langer mee en zorgen voor een perfectie isolatie. Daarmee bespaar je geld. Nu is de energierekening voor veel mensen leidend, maar voor ons is het al jaren de standaard om te zorgen voor minder energie-uitstoot.” Richèl is er dan ook van overtuigd dat biobased bouwen de komende tijd gaat groeien. “Je zag het ook met zonnepanelen. Vijftien jaar geleden was je daarmee een voorloper en nu zie je ze overal.”
Wat Richèl vooral wil benadrukken is dat duurzaamheid en esthetiek perfect samengaan. “Schoonheid is voor mij vakmanschap. Als het goed is ontworpen én goed is gemaakt, dan heeft iets altijd een bepaalde schoonheid in zich. Voor mij zit dit in de juiste verhoudingen, als alles met elkaar klopt.” Als voorbeeld laat hij een woonark zien die hij heeft ontworpen.De ark ligt niet aan een doorvaarroute, maar in een sloot naast een brug. “Eigenlijk lag het helemaal ingesloten,” vertelt Richèl, “maar door slim te ontwerpen, creëer je ruimtelijkheid. Met doorkijkjes en zoveel mogelijk gebruik maken van verre zichtlijnen maak je het ruimtelijk.” Zo bood één raam uitzicht onder de brug door en is een ander raam laaggeplaatst waardoor je de weerspiegeling van de lucht ziet. “Als je binnen staat voelt het helemaal niet ingesloten, maar juist vrij. Ook dat is voor mij schoonheid.”
“Door slim te ontwerpen, creëer je ruimtelijkheid”
“Waar ik trots op ben, is mijn team. Ieder heeft zijn eigen specialisme en dat maakt ons samen sterk”, vertelt Richèl. “Ik zie bijvoorbeeld geen onderscheid tussen interieur en exterieur. Alles loop in elkaar over en dat begint al bij de tuin.” Richèl moedigt klanten daarom vaak aan om met een wensenlijst te komen. “De wensen zijn altijd groter dan het budget. Zelfs bij mensen die geld te besteden hebben, maar toch vind ik het belangrijk om te weten wat mensen graag zouden willen. Natuurlijk moet iedereen prioriteiten stellen en soms kiezen tussen must haves en wanna haves, maar we willen denken in mogelijkheden!”
Op de vraag wat hij in de toekomst nog graag zou willen, begint Richèl te glunderen. “We willen als team graag de samenwerking verder uitbouwen. Alle disciplines bij elkaar en toewerken naar complete projecten. Ook worden we enthousiast van opdrachten voor
publieke gebouwen of openbare ruimte. Een gemeentehuis, een park, dat is waar herinneringen worden gemaakt. Als architect wil je met je werk betekenis toevoegen. Dat kan klein, maar ook groot. Belangrijk blijft wel dat we schoonheid combineren met duurzaamheid.” Hij begint te lachen. “Maar dat lukt ons wel.”
Ook gaan voor een betere wereld?
Wil je ook vernieuwen of verbouwen, maar wel bijdragen aan een betere wereld? Laat een bericht achter en we nemen contact met je op.