Subsidie en rendement:
In Nederland zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor duurzame maatregelen. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen, isolatie, warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen.
Meer informatie over deze subsidies en hoe je deze kunt aanvragen, kun je vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier vind je een overzicht van alle beschikbare subsidies en kun je ook meer informatie vinden over de voorwaarden en de aanvraagprocedure. Onderaan dit artikeltje zal ik de link plaatsen, dan ben je gelijk bij het juiste adres.
Welke duurzame investering levert het beste rendement op:
Er zijn verschillende duurzame maatregelen die een goed rendement kunnen opleveren, afhankelijk van je situatie. Drie voorbeelden die eigenlijk een ‘no-brainer’ zijn (mits je de financiële middelen natuurlijk hebt om de voorinvestering te maken):
- Zonnepanelen: Zonnepanelen zijn over het algemeen een goede investering, omdat de prijzen van zonnepanelen de afgelopen jaren flink zijn gedaald en de efficiëntie is toegenomen. Met de juiste installatie en gebruik kunnen zonnepanelen je energierekening aanzienlijk verlagen en zelfs winst opleveren.
- Isolatie: Goede isolatie van je huis kan de stookkosten flink verlagen. Door je huis goed te isoleren wordt er minder energie verbruikt om het binnen warm te houden.
- Warmtepompen: Warmtepompen zijn duurzame alternatieven voor traditionele verwarmings- en koelsystemen. Eenmaal geïnstalleerd, kunnen ze grote besparingen opleveren op energierekeningen. Het beste rendement hangt af van de specifieke situatie en de installatiekosten.
Een warmtepomp maakt ook geluid, is dat erg?
Een warmtepomp is een apparaat dat warmte onttrekt aan de omgeving en deze gebruikt om een ruimte of gebouw te verwarmen. Dit kan op verschillende manieren, zoals het gebruik van de warmte uit de buitenlucht, grondwater of bodem. Wat betreft stille werking, zijn er verschillende factoren die hierbij een rol spelen. Zo is het type compressor dat wordt gebruikt van invloed op het geluidsniveau.
Een inverter compressor kan bijvoorbeeld zorgen voor een stillere werking dan een traditionele compressor. Verder kan het ontwerp van de warmtepomp zelf ook bijdragen aan een stille werking. Er zijn fabrikanten die extra aandacht besteden aan het beperken van geluidsoverlast, door bijvoorbeeld extra geluidsisolatie toe te voegen aan de behuizing van de warmtepomp.
Sommige warmtepompen hebben onderdelen op een plat dak staan, op een plek die je zou kunnen horen bij een openstaand slaapkamerraam. Als dat in jouw situatie ook zo is, dan kun je kiezen voor een ander type pomp, een warmtepomp die niet gebruik maakt van een buitenunit. Zo weet je zeker dat je niet zo’n lelijke bak op het dak hebt staan te zoemen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om te zorgen voor een stille werking van een warmtepomp. Bij Richel Lubbers Architecten hebben we in nagenoeg elke verbouwing en nieuwbouwhuis tegenwoordig de afweging welk apparaat het beste toegepast gaat worden. Als je wilt weten wat in jouw ontwerp het beste gaat passen, dan kun je dat uiteraard aan een aannemer vragen, maar beter nog is het om ook te kijken naar de rest van het huis, en hoe je ervoor zorgt dat de warmte op een goede manier binnen blijft terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met gezonde ventilatie.
Het wegwerken van een installatie in een duurzaam ontwerp
Als architect kan ik je helpen bij het ontwerpen van een duurzaam gebouw door rekening te houden met verschillende factoren, zoals het gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen, energie-efficiënte ontwerpen en het maximaliseren van natuurlijk licht en ventilatie.
We richten ons op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk, het maximaliseren van de energie-efficiëntie en het verminderen van de afvalproductie.
Wil je meer informatie over hoe we je kunnen helpen bij het ontwerpen van een duurzaam gebouw? Laat het me weten!
En dan niet te vergeten:
Hier vind je alles over subsidies voor verduurzaming met een Excel rekentool: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren