Je hebt vast al eens gehoord of gelezen over een groen dak. Of je hebt er één gezien in jouw omgeving. Maar wat zijn precies de voordelen van deze daken en zou het iets voor jouw woning kunnen zijn?
Allereerst: wat is een groen dak precies? Een groen dak is een dakbedekking die bestaat uit planten. Het wordt al sinds de oudheid toegepast en tegenwoordig is deze manier van dakbedekking weer in opkomst. Het heeft positieve effecten wat betreft de energiekosten, isolatie en verhoogt daarnaast ook de waarde van jouw huis!
Genoeg redenen dus om je er toch verder in te verdiepen. Wat zijn de voordelen van zo’n dak voor jou?
Inhoud
Welke voordelen heeft een groen dak?
Het laat je besparen op je energierekening
Een groen dak heeft een hoge isolatiewaarde. Hier doe je zowel in de zomer als in de winter je voordeel mee. In de winter bespaar je zo al snel zo’n 23% aan stookkosten. Dit komt neer op gemiddeld 100 euro op jaarbasis.
Het houdt warmte tegen
De temperatuur op een platdak zonder groen kan in de zomer oplopen tot maar liefst 70 graden! Heb je een groen dak dan zal de temperatuur niet hoger worden dan 37 graden waardoor het binnen in je woning ook koeler zal zijn.
Het verhoogt de waarde van jouw huis.
Net zoals met dubbele ramen en goede isolatie, zorgt een groen dak voor kostenbesparing op je energierekening. Je gaat efficiënt om met bestaande energie en stookt je niet gek om je huis op temperatuur te houden. Daardoor stijgt je huis in waarde, aangezien potentiële kopers minder Ook zorgt het ervoor dat de dakbedekking daaronder langer in goede staat blijft.
Het houdt geluid tegen
Natuurlijk brengt wakker worden met vogelgezang een lente gevoel met zich mee, en is in slaap vallen door het geluid van regen soms ook niet vervelend. Toch heeft iedereen op z’n tijd zijn/haar rust nodig. Een groen dak werkt geluidswerend waardoor je minder last hebt van geluiden zoals hagel of regen op een platdak.
Wat voor groene daken zijn er?
Er zijn verschillende soorten groene daken. Deze kunnen worden afgestemd op particulieren, bedrijfspanden of flatgebouwen. De meest voorkomende daken bij particulieren zijn:
Grassen. Vooral in Noord-Europa, deze worden vaak bedekt met siergrassen.
Sedumdaken. Deze type dakbedekking bestaat uit sedumplanten oftewel vetplanten. Het voordeel hiervan is dat het simpel te onderhouden is en licht in gewicht.
Kruidendaken. Wordt vaak in combinatie met sedumplanten toegepast.
Energiedaken. Een groen dak met extra zonnepanelen.
Een leuk extra weetje: de gemeente heeft vaak een subsidie beschikbaar voor het aanleggen van een groen dak. Bezoek dus zeker even de website van jouw gemeente om te zien of dit bij jou van toepassing is.
Voor Utrecht: Afhankelijk van de keuze voor een bepaald type groen kun je 25% – 50% vergoed krijgen per m2. Lees meer hierover op:
https://www.utrecht.nl/groendak
Ben je enthousiast geworden en zou je zelf ook graag een groen dak willen?
In veel gevallen is dit geen grote ingreep en kun je met een lichtgewicht groen dak zoals de sedumplanten aan de slag. Let er wel op dat jouw dakconstructie het gewicht kan dragen, ook wanneer er regen is gevallen. Dan wordt het gewicht namelijk zwaarder. Wij adviseren je om de aanleg over te laten aan een expert om zo een mooi resultaat te krijgen.
Ben je van plan om je huidige woning te verbouwen en ben je benieuwd of een groen dak daarbij past? Of ben je op zoek naar een architect die zich specialiseert in groene en duurzame oplossingen voor jouw nieuwbouwproject? Neem dan contact met ons op!