Floriaan Willemse, medewerker bij Richèl Lubbers Architecten heeft zijn eigen Tiny House gebouwd. Hieronder zijn verhaal over het project.
De aanleiding om mijn eigen huis te bouwen waren twee dingen: iets met mijn handen maken en een fijne woning creëren. Daarbij had ik de wens om het huisje zo duurzaam mogelijk te maken. Bij aanvang wist ik nog niet op welke locatie de woning kon worden neerzetten, daarom is het huisje gebouw op een stalen trailer van 7,2×2,55 meter. Zo kun je de miniwoning met een krachtige auto te verplaatsen.
Wat deze opgave interessant maakt is dat er nieuwe vragen om de hoek komen kijken die je niet bij een grondgebonden woning hebt, zoals een maximum gewicht en het beperkte vloeroppervlak. Dat zorgt er voor dat je efficiënt moet bouwen. Dus je moet extra aandacht besteden aan de opbouw van de gevel, deze moet winddicht zijn en licht in gewicht. Dit roept vragen op als: moet ik kiezen voor een minder duurzaam isolatiemateriaal, in de zin van minder goed voor het milieu, maar wat vervolgens wel weer heel lang mee gaat? Of kies je een isolatiemateriaal wat minder goed isoleert maar wat dan wel biologisch afbreekbaar is, waarbij je vervolgens wel wat meer moet stoken in de winter?
Ik heb gekozen voor een mix. Dit houdt in dat er veel onderdelen tweedehands zijn zoals alle ramen en deuren, douchebak, gootsteen enz. De materialen die nieuw zijn zijn zo veel mogelijk ‘biobased’ zoals de houten latten gevel en het isolatie materiaal van Isovlas.
Voor de indeling in het interieur had ik specifieke wensen: ik hou van koken, met veel mensen eten en in een hangmat liggen. Op deze onderdelen ligt dan ook de nadruk. Hierdoor zijn onderdelen in het interieur inklapbaar geworden om al deze functies er in passend te maken.
Inmiddels heb ik plannen om iets groter te gaan samenwonen en staat het Tiny House te koop. Hier vind je meer informatie. op marktplaats.
Mocht je interesse hebben, dan kun je ook altijd mij op het bureau een berichtje sturen of bellen.
Floriaan Willemse