Wat kost de verbouwing van jouw woning?
Als je gaat nadenken over het (laten) verbouwen van jouw woning, dan is een belangrijk onderdeel natuurlijk de bouwkosten. Op internet is veel hierover te vinden, maar er is ook veel ‘ruis op de lijn’.
Dit artikeltje hoopt je wat verduidelijking te geven, door stap voor stap uit te leggen welke kosten er allemaal zijn, naast de bouwkosten, bij een verbouwing. Ook laten we zien wat de voordelen zijn van de verbouwing ten opzichte van de huidige situatie.
Kortom: 5 minuten leesvoer waarmee we jou een stapje verder kunnen helpen in het realiseren van je woonwensen.
Inhoud
Het plezier van je eigen vertrouwde huis!
Als je niet wil verhuizen, of als je dat in de huidige markt niet kan permitteren, dan heb je uiteraard altijd nog de mogelijkheden om je eigen woning naar je hand te zetten. Te verbouwen zodat het fijn aansluit bij jouw situatie. Het prettige is dat je de omgeving van je huis al kent en je weet dus waar je al die moeite voor doet: het investeren in jarenlang verbeterd woongenot.
Het is geweldig om bepaalde vertrekken in jouw huis te wijzigen en zo vorm te geven dat het past bij jouw woonwensen. Wij denken namelijk dat jouw woonhuis een afspiegeling kan zijn van jouw woonvisie: duurzame en eerlijke materialen die verkregen zijn uit eerlijke handel, energieopwekkend en misschien zelfs geheel zelfvoorzienend en ‘off the grid’.
Kortom, met een verbouwing van jouw woning kun je op die manier bijdragen aan de manier hoe jij omgaat met het welzijn van onze planeet. En zo verhoog je natuurlijk niet alleen de toekomstige waarde, maar ook het aankomende woonplezier!
De vraag is dan ook: loop je rechtstreeks naar een aannemer die direct begint met een technisch verhaal en goedkoop voorgespiegeld kostenplaatje? Wij kennen vooral de verhalen waarbij een aannemer niet complete offertes levert. Of laat je je iets beter informeren naar de mogelijkheden en kom je tot de conclusie dat je jouw eigen keuzes wil maken. Dus alle mogelijkheden op een rij, en dan pas de keuzes?
Kortom: ga je voor je eigen verbouwing?
Een verbouwing van een woning die we samen met de bewoners hebben ontworpen. Bij deze verbouwing hebben we weinig m2 toegevoegd, maar vooral verplaatst. Dit om de relatie binnen met buiten optimaal te maken. Door het herindelen van de ruimte, ontstaat extra ruimtegevoel. Je hoeft dus niet altijd maar ‘groot, groter, grootst’ om het huis fantastisch te maken.
Waar moet je aan denken bij een omvangrijke verbouwing?
Je moet best veel uitzoeken en nagaan of het totale plaatje op alle manieren klopt. Zo zullen de meeste mensen de financiering van een verbouwing moeten regelen, alvorens je echt weet welke plannen je kunt maken. Maar voordat je weet hoeveel je wil financieren heb je wel een indruk nodig van de bouwkosten. Daarom hebben we een handige rekentool die je kunt gebruiken om zelf een optelsom te maken, ook van onderdelen die vaak vergeten worden.
Als je iets verder bent in het maken van plannen kan ook het contact met een taxateur interessant zijn: wat wordt de waarde na verbouwing of een stukje nieuwbouw bij de woning.
Als je kiest voor het zelf ontwerpen, kun je een architect in de hand nemen. Die zal samen met jou ervoor zorgen dat jouw wensen tot de best mogelijke indeling wordt ontworpen. Zo kan je binnen een aantal weken het ontwerp van jouw verbouwing op papier hebben, waarna je een check kunt laten maken op de bouwkosten en de taxatiewaarde. Als die gegevens nog steeds overeenkomen met jouw uitgangspunten, dan kun je verder definitief uitwerken en toewerken naar het technisch ontwerp.
Dat betekent dat je het ontwerp laat uitwerken naar technische tekeningen zodat een aannemer er mee aan de slag gezet kan worden. Die technische stukken bestaan uit technische tekeningen en een technische omschrijving (ook wel bestekstukken genoemd). In deze fase ga je ook de gemeente voorzien van de stukken voor de omgevingsvergunning. Veel verbouwingen kunnen tegenwoordig vergunningsvrij, maar sommige ingrepen of plekken in Nederland vergen een vergunning. Deze vergunning neemt zo een paar maanden in beslag, dus begin er op tijd mee! Een architect kan je daarmee ook helpen.
Als je een paar aannemers op het oog hebt, dan is het zinvol om te kijken of er een klik is met het bouwbedrijf en of dat bouwbedrijf voldoende financiële reserves heeft voor mogelijk slechte tijden. En natuurlijk wil je weten hoe vorige opdrachtgevers denken over dat bouwbedrijf: kortom, je wil referenties opvragen.
Verbouwing van een interieur waar comfortabele vloerverwarming de ruimte tegen lage energiekosten verwarmt. Door een creatieve verdeling van de kozijnen kan je ook eenvoudig ventileren, zonder dat je de hele deur openschuift.
Wat zou dat allemaal kunnen kosten?
Een prijsindicatie voor het verbouwen van jouw huis is te verkrijgen door losse puzzelstukjes op een rijtje te zetten. Deze kosten noemen we totale projectkosten. In de totale projectkosten vallen alle kosten die te maken hebben met het project. Dit is een behoorlijke lijst, waarbij zeer waarschijnlijk niet elk onderdeel bij jou van toepassing is. Het kan deze kosten omvatten:
⦁ aanschaf van een te verbouwen huis (*)
⦁ taxateur voor de waarde voor en na verbouwing
⦁ architect / bouwkostenadviseur
⦁ hypotheekverstrekker
⦁ kosten voor de vergunningaanvraag (legeskosten)
⦁ constructeur bij de grotere ingrepen
⦁ grond mechanisch advies – heb je palen in de grond nodig?
⦁ Installatieadvies als je een complexere installatie wil
⦁ Bouwbesluitberekeningen (is trouwens vaak niet nodig)
⦁ indien nodig: sloop van bestaande opstallen of funderingsresten
⦁ nieuwbouw van fundering en eventueel palen
⦁ eventueel nieuwe aansluitingen van nutsbedrijven (riool/elektra/telefoon/Cai)
⦁ bouwkosten door aannemer en onderaannemer
⦁ bouwmanager en uitvoering controle
⦁ aanleg tuin en inrit
⦁ parkeerkosten tijdens bouw
⦁ architect en/of interieurarchitect voor het ontwerp, indeling, looproutes, verlichting.
⦁ Keukenontwerp op maat
⦁ Aanschaf keuken & sanitair
⦁ Nieuwe lampen en meubels
⦁ BTW van alle bovenstaande kosten
Om deze lijst inzichtelijk voor jouw situatie te krijgen kun je mogelijk wel wat hulp gebruiken. Om je alvast hiermee te helpen hebben we een complete rekenhulp als downloadbaar bestand gemaakt, inclusief een aantal voorbeeldprojecten. Deze kun je gratis bij ons opvragen bij ons als je het formulier hieronder invult.
Ontvang de gratis Rekenhulp bij verbouwen
"(Vereist)" geeft vereiste velden aan
Als stelregel kun je wel opschrijven dat het realiseren van een interne verbouwing tussen de 1.000 en 3.000 euro aan bouwkosten per m2 kost. Dat is nogal een grote bandbreedte. En dat heeft er mee te maken dat elk huis anders is, en dat sommige huizen een hoge basiskwaliteit hebben maar andere huizen er beroerd aan toe zijn.
Misschien wil je ook een stukje nieuwbouw (aanbouw of opbouw) realiseren. Reken daarvoor bouwkosten die tussen de 3.000 en 4.500 euro per m2 zitten, afhankelijk van de grootte en afwerkniveau van deze uitbreiding. Een grote aanbouw kost relatief minder per m2 dan een kleine uitbouw.
En dan heb je naast de bouwkosten dus al die overige projectkosten. Begint het al te duizelen? Geen nood, er is licht aan het eind van de tunnel:
Wil je voor jouw situatie grip krijgen op deze enorm brede ‘bandbreedte’ in totale projectkosten, dan ligt het voor de hand om de lijst met totale projectkosten zelf een keer in te vullen. Als je daar behoefte aan hebt kun je dit met hulp van ons doen. We hebben hiervoor een speciaal ‘quickscan’- aanbod voor je: in 1 uur advies heb je een inzichtelijke raming van stichtingskosten door een beëdigd kostendeskundige voor je opgesteld. Maar je mag ons ook vrijblijvend bellen voor een afspraak, dat verhelderd waarschijnlijk ook al veel. Wij zijn ook ‘digitaal’ te boeken voor een afspraak:
De lijst met dingen waar je rekening mee moet houden, kan nogal indrukwekkend en ontmoedigend zijn. Als architect kunnen we je in een vroegtijdig stadium helpen met het invullen en indien gewenst voorstellen van betrouwbare partners (zoals hypotheekverstrekker, constructeur, funderingsadviseur, etc, etc.). Zo halen we al het gestress weg en zorgen we ervoor dat het bouwen van je eigen vrijstaande woning een leuk avontuur wordt.
Hoe lang duurt een verbouwing?
Als je de bovenstaande lijst overziet dan kan ik me voorstellen dat de moed je even in de schoenen zakt. Bedenk dan vooral dat je niet in één maand alles op orde hoeft te hebben. Als je de tijd neemt voor het voorbereiden van deze stappen dan zit in deze hele lijst een volgorde, een stappenplan.
De verbouwing van je huis voorbereiden, plus de realisatie, neemt al gauw een jaar in beslag. Het kan sneller, bijvoorbeeld als het moet! (bijvoorbeeld bij een verhuizing / een kleine op komst / etcetera). Echter, als je een jaar rekent als ondergrens dan heb je geen gestress. Een jaar klinkt misschien lang, maar als je het korter wil of moet dan zijn er mogelijkheden om sneller klaar te zijn. Bijvoorbeeld als je de architect vraagt om een betrouwbare aannemer naar voren te schuiven en tijdens de ontwerpfase ook alvast een eerste bouwkostenschatting door deze partij laat maken, gebaseerd op de wensen en de eerste schetsontwerpen.
Het mengen van het oude huis met een nieuw ontwerp kan tot een fantastisch resultaat leiden!
Kan ik niet beter een nieuwe woning kopen?
Het kan natuurlijk zo zijn dat een andere woning kopen ook een gave mogelijkheid biedt om je woonwensen te realiseren. Maar heel veel mensen vinden juist de plek in de stad, en de mooie herinneringen die in het huis liggen, de reden om te verbouwen. Het is even een drempel, maar we werken heel vaak binnen het bureau een herindeling van de slaapverdieping en zolder, nieuwe badkamers & keuken, een fijne leefkeuken in een mooie uitbouw (die vaak vergunningsvrij is te realiseren). En meestal wordt de woning daarbij op essentiële punten verduurzaamd.
Bij verbouwen van een bestaande vrijstaande woning zit je uiteraard met beperkingen van het huidige bouwwerk, maar veel van die beperkingen zijn te omzeilen door een goed architectonisch plan te maken. Tussenmuren kunnen verdwijnen, en donkere ruimte kunnen transformeren in lichte en transparante woonvertrekken. Lage plafonds kunnen verwijderd worden en een geheel open sfeer kan toegevoegd worden.
Zo kan een doorleefd ogend huis opeens een lekker frisse vibe krijgen doordat we een aantal prachtige ingrepen realiseren.
In het kort: goed verbouwen kan leiden tot een supergave woning! Als architect kunnen we je daarbij natuurlijk goed helpen. We doen dat al 14 jaar voor klanten door heel Nederland, waarbij we een hele keur aan verschillende woningen al onder handen hebben genomen: van landelijke woningen tot grachtenpanden in de stad, van woonboten tot monumentale en industriële pakhuizen.
Conclusie: met goede voorbereiding is verbouwen prima te doen.
De conclusie van dit artikel is: bouwkosten van een verbouwing is inzichtelijk te maken door het invullen van projectkosten overzicht. Hierop staan alle kosten in onderdelen gerubriceerd.
Zo krijg je inzicht in de uiteenlopende kosten die je mag verwachten. Het invullen kan eenvoudig zelf. We hebben hiervoor een te downloaden bestand die je kan gebruiken. Maar wil je echt professioneel grip krijgen op reële stichtingskosten, dan is mijn advies om onze kostendeskundige te vragen om een keer met je mee te rekenen. Ook hier kunnen we je bij helpen
Vind je het daarvoor te vroeg, dan kun je ook nog overwegen om een keer vrijblijvend een telefonisch consult aan te vragen. Dit kan via onderstaande knop. Spreek je snel!
In drie eenvoudige stappen naar realisatie:
de eerste stap kan vandaag nog, zodat je niet eindeloos verder hoeft te zoeken
Stap 1:
Bel ons op 030 207 3173
Stap 2:
We maken voor jou ‘het plan tot realisatie’. Daarvoor plannen we een vrijblijvend gesprek met jou in.
Stap 3:
Als het plan aansluit bij jouw wensen, dan zetten we het plan om in een project.